Boka direkt

Sök

En bit av Slussens historia

Det har bebotts av gräddan, klarat en storbrand och var smått unikt när det byggdes. I kvarteret Överkikaren vid Slussen finns ett av Södermalms äldsta stenhus: Vårt lägenhetshotell Guldgränd. I dag har byggnaden första parkett mot Slussens förändring.

OM GULDGRÄND

Bland grevar och baroner

Hattmakare, baron, greve, silkesproducent, sadelmakare och skådespelare. Titlarna glimrar bland dem som genom seklen har haft sin skönhetssömn i ”vårt” hus på Guldgränd. Ända sedan huset byggdes har det varit attraktivt: Det är nämligen byggt i sten. Inget konstigt i dag, men på 1600-talet var Södermalm en plats med trähus. Stenhusen fanns primärt i Gamla stan, där huvudstaden hade sin kärna.

Byggnaderna på Söder var enkla och det var vanligt med små bondgårdar. Södermalm var en helt annan plats än den vi känner i dag. Hotell Guldgränds fyravåningshus byggdes i början av 1640-talet och blev då en av områdets första överklassbostäder. 1880 fick huset sin nuvarande fasad och fönster mot gatan.

 

Överlevde Mariabranden

Delar av Södermalm totalförstördes i en stor brand, Mariabranden, år 1759. 300 hus i 20 kvarter brann ner och Maria Magdalena kyrka förstördes. Vårt hus på Guldgränd och ett antal andra stenhus klarade sig tack vare byggmaterialet.

Före branden kallades Guldgränd för Stora Badstugatan, döpt efter ett av de många badhus som fanns i Stockholm på den tiden. Efter branden döptes gatan om till Brännkyrkagatan. Just vår lilla del fick senare namnet Guldgränd, döpt efter Riddarfjärdens tidigare namn: Guldfjärden. Guldgränd svänger vid hotellet i nittio graders vinkel för att ansluta till Hornsgatan.

 

Guldgränd har första parkett

Slussen byggdes 1642 och har sedan dess ersatts och byggts om flera gånger. Just nu pågår en stor ombyggnation som knappast har undgått någon. Guldgränd är orört under byggnationerna – vi finns på behörigt avstånd. Det är dock spännande att följa utvecklingen och vi på Second Home Apartments är glada att ha första parkett inför förändringarna.

HITTA HIT

Här finns vi

Med kollektivtrafik

• Ta Arlanda Express eller buss till Centralstationen i Stockholm city. Därifrån går tunnelbanans gröna och röda linje till Slussen. Det är bara två stationer från centralen och tar ungefär fem minuter.

• Gå mot utgång Södermalmstorg. Gå över torget för att komma till oss. Vi finns mittemot Hilton Hotel ovanför vattnet, vid foten av Mariaberget. Promenaden tar bara ett par minuter.

• Gå ner för trappan mittemot Hilton för att komma till Guldgränd 5.

För dig som anländer med bil

• Enklast är att använda GPS eller telefonens kartfunktion.

• Hotellet ligger på vänster sida (mittemot Hilton Hotel och Restaurang Eken). Observera att det inte finns någon parkering utanför hotellet, men du kan stanna bilen ett par minuter för att lasta ur ditt bagage. Vi erbjuder parkering för 450 kronor per dygn, eller 95 kronor per timme, i Hiltons garage.

Bokningsförfrågan

Boka lägenhet vid Slussen