Boka direkt

Gunnar Asplunds arv

Asplund finns mitt i Ingenting. Den heter så, stadsdelen i Solna den där vårt hotell ligger. Det är det enda som är anspråkslöst. Bara den K-märkta byggnaden är unik: En världsberömd arkitekts verk.

OM ASPLUND

Kände arkitektens verk

En arkitektonisk pärla, ett arv, en plats att vårda. Vårt lägenhetshotell i Solna, vårt Asplund Hotel Apartments, är något speciellt. Bara det faktum att arkitekturintresserade från andra delar av världen lockas hit, säger en hel del. Mannen bakom byggnaden är Gunnar Asplund, den vida berömde arkitekten som ligger bakom såväl Stockholms Stadsbibliotek som Skogskyrkogården.

Låt oss dyka in i historien.

 

Ett gammalt laboratorium

Gunnar Asplund var mellankrigstidens ledande arkitekt i Sverige. Han utförde drygt 40 projekt. Det vore en lögn att säga att de gula tegelbyggnaderna i Solna, som han ritade på 1930-talet för Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL), sticker ut i sammanhanget. Att de dessutom ligger i en stadsdel som heter Ingenting (!) i Solna, bidrar inte till kändisfaktorn.

Men ändå. SBL:s mål var att skydda människan och samhället mot infektionssjukdomar. På området forskades det kring stora och allvarliga folksjukdomar, som polio, difteri, stelkramp, mässling, påssjuka, röda hund och tuberkulos. Dessutom arbetade man med sexuellt överförbara sjukdomar som syfilis, gonorré och HIV. 1993 upphörde verksamheten och delades upp i två nya organisationer. Därefter stod huvudbyggnaden tom i många år.

 

Invigning 2016

2005 gjordes en antikvarisk undersökning inför ett arbete med att bevara huset. Efter långa förhandlingar påbörjades renoveringen. 2016 invigdes Second Home Apartments, Restaurang Asplund och Meckbach Träning.

Vi på Second Home är väldigt glada över att byggnaderna har vårdats så ömt. Extra stolta är vi över att de gamla laboratoriedörrarna är kvar, kombinerade med nya dörrar för moderna krav. I det gamla laboratoriet finns i dag, förutom vårt hotell, ett fint gym och en restaurang. Området växer och såväl företag som hyresgäster har hittat hit.

Är du intresserad av en visning av vår kulturhistoriska byggnad? Det ordnar vi! Kontakta oss gärna på info@2ha.se eller
08-641 40 64.

Gunnar Asplund

Hans lampa lever fortfarande

Gunnar Asplund var framstående inom design och möbelformgivning, förutom arkitekturen. Han räknas som en av de största svenska arkitekterna genom tiderna och var 1930 huvudarkitekt för Stockholmsutställningen.

Än i dag finns Asplundslampan, som ursprungligen ritade för biograf Skandia i centrala Stockholm, i produktion.

Byggnaden som i dag är vårt hotell uppfördes mellan 1933 och 1977. Den ses som en av den tidiga modernismens viktigaste byggnadsverk i Sverige.

Hitta hit

Här finns vi

Med kollektivtrafik

• Vill du åka kollektivt rekommenderar vi att du tar tunnelbanan. Från Centralstationen väljer du den blå linjen mot Akalla eller Hjulsta. Stig av vid Västra Skogen, den fjärde stationen från centralen räknat.
• Se kartan för att hitta vägen från tunnelbanan till hotellet. När du kommer fram använder du din personliga kod för att komma in i huvudbyggnaden och in i din lägenhet.

 

För dig som anländer med bil

• Asplund Hotel Apartments ligger på Gunnar Asplunds Allé 6. Kommer du med bil är det enklast att använda GPS eller ta hjälp av vägbeskrivningen på exempelvis Google Maps.

Bokningsförfrågan

Boka rum i Solna